Eseményeink

Festési technikákat tanultunk!

2021. szeptember 3.

Modern és régi...pont mint a falunk szlogenje, hagyomány és fejlődés. Már jó ideje divatos az a fajta festési mód, amivel antik hatást is el lehet érni. Kiváló minőségű festékek vannak, egyik ilyen az Annie Sloan, szerencsénkre Zala megyében, Kisgörbőn is lehet vásárolni (akit érdekel: www.asztalosfabrik.hu ), és workshopot is tartanak, ahol megismerkedhetünk a különböző festési technikákkal, mi egy alaptanfolyamra mentünk el a bödeházi hölgyekkel és falugondnokunkkal. 

Mindenki nagyon jól érezte magát, készültek tükrök, táblák, és nagyon lelkesek lettünk, hogy felújítjuk a faluban a bolt polcait is, s még majd további ötleteink is lesznek. Kreativitás jeles! 

I. Hetés Fesztivál 

2021. augusztus 14.

Bödeháza települése adott helyt az első Hetés Fesztiválnak. A településen kb. kétszázan jelentek meg és érezték jól magukat a hangulatos Fesztiválon. 11 helyi termékes mutatta be és árulta a termékeit, volt kosárkötés, fumu kóstolás, mézeskalácsdíszítés hetési mintával, gyereksarok, étel, ital, jó hangulat... Jövőre folytatjuk! 

A fesztivál keretein belül valósult meg az I. Hetés Fotókiállítás, melynek az online verzióját is elkészítettük. Itt megtekinthető:  https://www.meseshetes.hu/fotogaleria/ 

A rendezvény teljes fotógaléria a képre kattintva elérhető a Mesés Hetés Facebook oldalán: 

Virágok Bödeházán

Nagyon sok zöldterülete van a településünknek. Egyrészt nagyon jó, hogy ilyen zöldek vagyunk, másrészt sok ráfordítást is igényel a területek karbantartása. Az idén az egynyári növények helyett évelőket választottunk, és igyekszünk vigyázni rájuk, hogy egyre szebbek és virágosabbak legyenek a területeink. A növényeket azóta kiültettük, és eddig a kaszálásokat, és a nagy hőséget is túlélték, jövőre folytatjuk a virágosítást. 

Az országgyűlési képviselőnk kerékpáros bejárása Bödeházán

Vigh László országgyűlési képviselő minden nyáron a parlamenti időszak szünetében kerékpárral szokott elmenni a településeire, és bejárja azokat. Az idén Bödeházára is eljutott. Ugyanezt a napot választotta a lenti Vörösmarty iskolának a kerékpárostábora is a látogatásra. Így a kerékpárosok teljesen véletlenül a Hetés Barátság Parkban találkoztak! 

Nagyon szép nap volt, jót beszélgettünk, és az országgyűlési képviselő minden utcánkat bebiciklizte. A képviselő-testületünk teljes létszámmal bödeházi címeres pólóban képviselte a településünk összes lakóját. 

Ha július, akkor diákmunkások! 

Egy hónapig két diákmunkása is lehetett Bödeházának Kinga és László. A diákmunkások foglalkoztatásának célja, hogy Hetésben minél több fiatal találja meg azt, amitől itt vonzó élni, és ha a tanulmányai ideiglesen el is szólítják térségünkből, tudják, hogy itthon jó, és jöjjenek vissza a településünkre. Nem mellesleg célunk volt az is, hogy a segítésünkön túl korszerű ismereteket kapjanak. Tanultak fotókról, fotózásról, plakátokról, képeslapokról és egyéb kiadványok tervezéséről. .Foglalkoztunk weboldalak készítésével, tartalom előállításával. Illetve rendeltünk be fát a Hetés Barátságparkban, voltunk a Kódisállásos házban, és elkezdtük ott is a rendrakást, kerestük az értéket a régi házban. S ez bizony nem is volt könnyű a sok kosz alatt, de megtanulták a diákok azt is, hogy van olyan munka is, amit a nemesebb cél érdekében is el kell végezni, nem lehet folyton laptop mellett ülni. 

Az ő tevékenységüknek köszönhető, hogy a rendelkezésünkre álló tanösvénytáblák három nyelvű anyaga felkerülhetett a weboldalra - a bödeházira és a Mesés Hetés oldalára is, így a sok információ nem veszik kárba, a turisták előre tudnak tájékozódni. 

https://bodehaza.webnode.hu/hetes/ 

De mindemellett elkészült a közösségi komposztáló is. Pár kép...

Főzőcsapat Bödeházáról

A zalaszombatfai falunapon Baranyai János falugondnok és családja vállalta, hogy képviseli településünket a főzőcsapatok közt. 

Jani receptje titkos, el kell menni legközelebb megkóstolni a főztjét, szerintünk nagyon finom volt! 

A települést a címerrel és Hetés logóval ellátott pólókban képviselték. 

Bödeházi fumu a Fumu Fesztiválra

S elérkezett az idő, amikor Bödeházán is meg kellett mutatni, hogy tudunk fumut sütni. A Fumu Fesztiválra felkértek településeket, hogy vigyenek egy-egy fumut. Zsitkócban a Gál Marija nagyon szép fumut készít, és bátran nekiálltunk mi is a sütésének. Kicsit azért aggódtunk,milyen lesz, de igazán jól sikerült. A formázásnál a bödeházi címerről a tőzikéket is a baba kezébe formáztuk. S az íze? Hát állítólag nagyon finom volt, de inkább meg kell kóstolni a következő lehetőségnél... A fumuról bővebben itt lehet olvasni: 

https://www.meseshetes.hu/l/fumu/ 

Cap-CROSS-plan project

2021. június 25-én Zalaegerszegen szervezték meg a második általános érdekelt felek találkozóját. Bödeháza település képviseletében Bedő Andrea polgármester vett részt az eseményen. Elsőként a következő uniós időszakra tervezett operatív programokat mutatták be, majd a résztvevőket értesítették az Interreg Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020. turizmusfejlesztéseiről szóló felmérésének eredményeiről. 

Bödeháza csatlakozott, aláírta az együttműködési nyilatkozatot a megyével. 


Hőségriadó - dinnyével 

2021. június 25.

A tisztifőorvos hőségriadót rendelt el. A település képviselő-testülete úgy döntött, hogy a helyieket a hőségriadóra tekintettel hazai finom dinnyével lepi meg. MIndenki nagyon örült a meglepetés dinnyének, és ígérte, hogy továbbra is vigyáz magára. A falugondnoki busszal mentünk a dinnyéért, és hordtuk ki a faluban. 

Kerékpáros diákok Bödeházán

2021. június 11.

A Lenti Vörösmarty Általános Iskolából Szőkéné Csuka Edit elhozta az osztályát kerékpárral Hetésbe, konkrétan Bödeházára, ahol a polgármester várta őket, mesélt mekik Hetésről, a faluról, és a kultúrnál hagyva a kerékpárokat tettünk egy falusétát, ki a határig, a Hetés Barátság Parkig, ahol jelenleg nem lehetett átmenni a határon, beszéltünk történelemről, szokásokról, hagyományokról, a faluról. S kóstoltak hetési kemencében sült hetési perecet is a diákok, majd délután a faluotthon udvarán a sportolás, játék is megvolt. Kellemesen elfáradva indultak vissza a diákok Lentibe, ahol még egy fagyizás is várt rájuk! Szeretettel várjuk őket máskor is! 

Eper

Megszerveztük, hogy aki a faluban igényelte, hoztunk neki a falubusszal epret, nem permetezett, gondozott, közeli gazdaságból befőzésre, illetve saját fogyasztásra. 

Trianon 101. évfordulója

2021. június 4-én a járványhelyzet miatt egy koszorút helyeztünk el a szentistvánlaki trianoni emlékkőnél, és részt vettünk a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség által szervezett a Hetés Barátság Parkban történő koszorúzáson. 

A képen balról jobbra: Pácsonyi Imre, Zala megye alelnöke, Horváth Ferenc a MMÖNK csúcsszervezetnek elnöke, szlovéniai nemzetiségi országgyűlési képviselő, Bedő Andrea Bödeháza polgármestere, Végi Zsuzsanna, Bödeháza alpolgármestere, Ladislav Baci, Zsitkóc Helyi Közösségének Elnöke.

Lomtalanítás

2021. június 3-án településünkön lomtalanítás volt, így mindenki kitehette azokat a holmikat, melyeket feleslegesnek ítélt. Jövőre megismételjük. 

Bödeháza búcsúja

2021. május 16. 

A pandémiás helyzet miatt csak ünnepi szentmisét tartottunk. Negyvenen vettünk részt Végi Csaba esperesplébános szentmiséjén, amit a bödeházi kápolna "Urunk mennybemenetele" búcsúján celebrált. Köszönjük mindenkinek, aki eljött és részt vett a falu ezen szép ünnepén. 

1. Hetési Falusi Fotózás

2021. május 15.

Régen, amikor nem voltak mobiltelefonok, fényképezőgépek a családokban, a fényképész megérkezett a faluba, felállította a díszletet és aki szeretett volna fényképet, emléket, csinosan felöltözött, és elment fotózkodni, így készültek nagyanyáink gyönyörű portréi. Mai modern korunkban sokan fotóznak, sok fotó, szelfi készül, de nem hívjuk elő őket, és csak valamilyen digitális adathordozón várják, mikor nézzük meg őket. A régi hagyományokat éltük meg újra immár modern formában. Összehordtuk a Kultúrpajta alá népi mintás padot, hatalmas virágcsokrot, bőröndöt, gyertyatartót, képkereteket, labdát, kerékpárokat, sőt a falugondnok, Baranyai János elhozta otthonról az egyik kézhez szoktatott tyúkját is, sőt előkerült a falu kutyája, Pityör is. A kemencében langali sült, a fényképész, Bollér Krisztina pedig profi munkát végzett. Ezek még a mi képeink, csak a hangulatot ábrázolják. 

Falugondnoki busz átadása

2021. április 30.

Baranyai János falugondnok
Baranyai János falugondnok

A Magyar Falu Program keretében pályáztunk a falugondnoki buszok pályázatán és elnyertük azt a falubuszt, amihez falugondnoki szolgáltatás is járul. A busz értéke: 13.052.960 Ft és a pályázatnak megfelelően van felszerelve. Az átadást, 2021. április 30-án a pandémiás helyezt miatt csak szűk körben, sajtónyilvános eseményként tartottuk meg, de ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatást! Mi nagyon örülünk a busznak! 

2021. május 1-től indult a falugondnoki szolgáltatásunk, melyről itt a honlapunkon külön menüpontot találnak! 

A Zalai Hírlapban Korosa Titanilla cikkéhez, kérem, kattintson a képre itt alul. 

2021. március 

A havi hírlevél kikerült még húsvét előtt a lakókhoz. A hímzőszakkör meghirdetése szerepel benne, illetve a tavaszi dekorációk is az adott témákhoz kapcsolódóan. 
A falugondnoki szolgáltatás 2021. május 1-től indul, a falugondnok kiválasztása során az állást Baranyai János helyi lakos tölti be. 

Mellékletben a lakók megkapták a rendeletünket, ami az avar és kertihuladék elégetését engedélyezi a munkanapokon szerda kivételével és szombaton. Figyelembe véve az aktuális tűzgyújtási lehetőségeket. 

Március 15.

Saját kokárdával

Az ünnep, az 1848-as forradalom. Mindenkinek mást jelent, s ugyanakkor van benne valami közös, talán az, hogy büszke magyarok vagyunk. Részlet Petőfi verséből:

Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy területén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.
Van rajta bérc, amely tekintetet vét
A Kaszpi-tenger habjain is túl,
És rónasága, mintha a föld végét
Keresné, olyan messze-messze nyúl.

Magyar vagyok. Természetem komoly,
Mint hegedűink első hangjai;
Ajkamra fel-felröppen a mosoly,
De nevetésem ritkán hallani.
Ha az öröm legjobban festi képem:
Magas kedvemben sírva fakadok;
De arcom víg a bánat idejében,
Mert nem akarom, hogy sajnáljatok..."

Büszkék vagyunk a hazánkra, büszkék vagyunk falunkra, és büszkék vagyunk otthonunkra.

A mi falunk a határszélen található, identitásunknál megjelenik Hetés, a szlovén oldalon élő muravidéki magyarok, de többnyelvű lakosságunk miatt megjelenik európaiságunk is, s ez  jól megkülönböztet bennünket mindenki mástól. Szeretjük, a schengeni határokat, hogy szabadon járhatunk-kelhetünk. 

Ezért küzdöttek 1848-ban is, a szabadságért. Mi ezt itt a határszélen a történelmünk eseményeinek fordulatai alatt jól megtanulhattuk. Talán ezért tudjuk nagyon értékelni március 15-ét, ami szimbólummá vált az elmúlt évek alatt. Pozsony helyett Budapest lett a fővárosunk, a hivatalos nyelv a latin helyett a magyar lett, és még nagyon sok mindent köszönhetünk ennek az esős napnak, mely a szabadságharc kezdete volt. Petőfi a nap eseményeit leírta naplójában, és ezzel zárta a bejegyzését: "Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben." Igaza lett. Nagyon szép ünnepet kívánunk mindenkinek! 

Az ünnepről további információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/1848%E2%80%9349-es_forradalom_%C3%A9s_szabads%C3%A1gharc

2021. február

Kezdődik a tavasz, virágoznak a hóvirágok, a településünk címerében lévő tőzikék, és már az ibolyák is...

A falugondnoki buszunk már megérkezett Zalaegerszegre, és folytatódik a felkészítése a használatra a Magyar Falu falubusz pályázatának megfelelően. 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a maszk használata, bármilyen kicsiny a falunk a szabadtéren is kötelező. Kérjük a szabályok betartását! 

Köszönjük szépen mindenkinek az együttműködését! 

Álláshirdetés - Falugondnok

Bödeháza Község Önkormányzata a Falugondnoki Szolgálat működtetéséhez falugondnokot keres. Az álláshirdetés megtalálható a Közigálláson

Kihirdetésre került a faluban minden háznál, illetve a környező települések hirdetőtábláin, illetve a részletes kiírás itt is olvasható: Falugondnoki állás Bödeházán

Jelentkezés határideje: 2021. március 9. 
Elbírálási határidő: 2021. március 19. 

Nyereményjáték - nyertesünk


Fehér Andrea göntérházi lakos nyerte a februári nyereményjátékunk Mesés Hetés Special Edition - Toblerone 4,5 kg-os kiszerelésű csokiját. A határon lévő Hetés Barátság Parkunkban megtörtént az átadása is. Gratulálunk nyertesünknek! 

Nyereményjáték szabályzat 

Bödeháza Község Önkormányzatának Facebookos nyereményjátékainak általános szabályzata itt olvasható: https://bit.ly/3tRNW6W 

A konkrétumok mindig a posztnál olvashatók. 

1. nyereményjáték -
2021. február 12 -én meghirdetve. Lejár 2021. február 21-én. 
Eredményhirdetés: 2021. február 22-én. 

Játék a Facebookon - 

https://www.facebook.com/meseshetes/photos/a.640919105968509/3788036471256741 

2021. január

Megérkezett az igazi tél. A zárt Facebook csoportunkban Heti Könyvtárral könyvajánlókat írunk, hogy fellendítsük a könyvtárunk forgalmát. 

Fontosnak tartjuk, hogy a hideg időszak ellenére és a Covid19-es járvány ellenére se magányosodjanak el lakóink, így folytatjuk a havi levelek küldését, tájékoztatjuk lakóinkat a terveinkről, folyamatainkról. 

Az éves költségvetés és rendezvények tervezése zajlik a faluban januárban. 

Év vége

Boldog új évet kívánunk! 

Az év végén a hírleveleket összefogva egy számmal búcsúztattuk az óévet. A közmeghallgatás után még a karácsonyi ünnepek előtt kivittük a hírlevelet. 

Az adventi ünnepeket pedig az egészségmegőrzés jegyében heti szinten ünnepeltük a falunk lakóival együtt. 

Falunk szülötte, Végi Csaba esperesplébános pedig lelki táplálékkal látta el a lakókat és Hetés közösségét, hogy meghitté tudjuk varázsolni a karácsonyi ünnepkört a járványhelyzet ellenére is. 

Boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek! 

Közmeghallgatás 2020

Online verzió

H I R D E T M É N Y

Tisztelt Állampolgárok!

Tisztelettel tájékoztatom a lakosságot, hogy a veszélyhelyzet miatt nem tartható meg a közmeghallgatás.

Ugyanakkor annak nincs jogi akadálya, hogy az állampolgárok írásban éljenek a kérdés feltevés és javaslattétel jogával.

Kérdéseit, javaslatait felteheti írásban 2020. december 15-ig

levélben: a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal 8978 Rédics, Vasút utca 10 sz. címre, vagy a hivatal kapuján elhelyezett postaládába vagy e-mailben: kozoshivatal@redics.hu e-mail címre

Rédics, 2020. november 26.

(: Bedő Andrea :) sk.

polgármester

Hetési Tájház lehetősége

Nyertünk a Magyra Falu Programon

Lehetőséget kaptunk egy Hetési Tájház kialakításához. 2020. novemberében megszületett a döntés a beadott pályázatra.

A Magyar Falu programnak köszönhetően településünk elnyerte azt az összeget, mellyel meg tudtuk vásárolni a szentistvánlaki falurészen található Petőfi utca 40-es szám alatt látható kódisállásos házat. 

A Magyar Falu Program "Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása" című pályázatán településünk 3.680.460 Ft vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. 

A Cseke család birtokában volt a ház, Cseke Józsefné dédpapája építtette még 1907-ben. Jelenleg a ház 113 éves, és megvannak a gazdasági épületei is, így jól jellemzi az akkori építkezést, így egy gyönyörű népi építészeti emlékkel lett gazdagabb a falu. A ház felújításra szorul, amit önkéntes munkával, illetve önerőből, valamint pályázatok segítségével szeretnénk megvalósítani. 
A kulcs átadása megtörtént, ahol a család és a képviselő-testületen kívül csak Vigh László országgyűlési képviselő volt jelen a járványügyi helyzet szabályozása miatt. 
Cikk a Zalai hírlapban: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tajhazza-alakitjak-a-vasarolt-ingatlant-bodehazan-4717744/

Részvétnyilvánítás

Megrendülten tudatjuk, hogy elhunyt Büki László, aki több cikluson keresztül is volt településünk, Bödeháza polgármestere. 

A településünk saját halottjának tekinti. 

Gyászmise 2020. november 10-én 14.00-kor a gáborjánházi templomban, temetése pedig 15.00-kor a bödeházi temetőben lesz. 

Bödeháza Község Önkormányzata és a falu lakóinak nevében ezúton fejezzük ki őszinte részvétünket és együttérzésünket a gyászoló családnak, barátoknak.

2020. október

Gyümölcsöskert a falu közepén

Felmértük a falunkban a veszélyes fákat, és meghoztuk a döntést a kivágásukról. Ugyanakkor ültetni is szeretnénk! Így elkezdtük, a bödeházi kápolna melletti telek a miénk, és eddig is voltak rajta gyümölcsfák. 

Most a régi fák mellé fiatal oltványok is kerültek, csupa régi fajta gyümölcs: mézkörte, vajkörte, vérbélű körte, tüskés körte, batul alma, piros pogácsa alma, mosánszki alma, cseresznyemeggy. 

Jövőre folytatjuk, és vigyázunk a kertünkre. Jani elültette a fákat, Denis pedig már készíti a feliratokat!  

2020. szeptember

Motorosok Bödeházán

A söjtöri motorosok eljöttek a túrájukon egészen a határig, sajnos a határzár miatt nem mehettek tovább. Így a Hetés Barátság Parkban töltötték ki a totójukat, és a Trianon 100 -as emlékkőnél koszorúztak. Megígérték visszajönnek a határzár feloldása után is. 

2020. július -augusztus

Spontán kemencézés

Bár terveztünk közös kemencézést, az sajnos elmaradt, de szerencsére az udvar nyitva és a ráérő helyiek tartottak egy spontán délutánt, ahol a pajtába kihelyezett pingpongasztal és csocsó is használatba került. 

2020. június

Az elfelejtett falu - TRIANON 100

A Trianoni szerződésben elfelejtkeztek a falunkról, pontosabban a szentistvánlaki részről. Egyszerűen kimaradt az összeírásnál. 

Megemlítették Zsitkócot, ami ma Szlovéniához tartozó muravidéki, zömében magyarlakta település, és megemlítették Bödeházát, amit Magyarországnak meghagytak a szerződésben. Szentistvánlak kimaradt. Így a határőrbódé, a két falu közt volt, amíg el nem döntötték a valódi határt. 

A pontos történelmi részletekhez ajánlom Tímár Gábor cikkét, és a térképeit a cikkből: 

https://trianon100.hu/blog-cikk/a-magyar-szerb-horvat-szloven-hatar-veglegesitese 

A Trianoni Emlékkő megáldásának rendezvénye különleges alkalom volt. Hetés egy olyan falujának, Bödeházának a területén álltunk, ahol a történelem mély nyomokat hagyott. Sokan elmentek már az itt álló 1910-es kereszt mellett, s látták a táj szépségét, de nem érezték át a korábbi szétválasztás szomorúságát.

Hetés települései, köztük Bödeháza 2015-ben elnyerte az Európa Tanács Táj Díját, mert sikerült újra összekapcsolni Hetés falvait, melyet a trianoni határ kettévágott és a amelyeket a Vasfüggöny idejében elszigeteltek egymástól. A jelenlegi járványhelyzet miatt mindenki átérezhette, milyen is volt ez. Ahol az emlékkövet elhelyeztük, ott volt a HATÁR és a szerződésben elfelejtették azt a falurészt, amely a kővel szembeállva balra helyezkedik el, s sokan ma is Jósecznek hívják, akkori nevén Szentistvánlak. A mostani határ mely a Hetés Barátság Parkban található, 1922-ben véglegesedett.

A Trianon 100 éves évfordulójának állítottunk emléket, hogy mindenki emlékezzen - ÖSSZETARTOZUNK.

Magyarországról jelen volt: Vigh László Kormánybiztos, a térségünk országgyűlési képviselője,  Pácsonyi Imre, Zala Megye Közgyűlésének alelnöke, Végi Csaba esperesplébános,  aki az emlékkő megáldását végezte, a Rédicsi Közös Hivatalhoz tartozó települések: Rédics, Baglad, Belsősárd, Gáborjánháza, Gosztola, Külsősárd, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Resznek, Szijártóháza, Zalaszombatfa polgármesterei és képviselői, Bödeháza lakosai, családjaik, és a helyi képviselő-testület: Bedő Andrea, Végi Zsuzsanna és Büki Lajos

Nagy örömünkre szolgált, hogy megnyílt a szlovén-magyar határ, és el tudtak jönni hozzánk muravidéki barátaink is Szlovéniából:  Horváth Ferenc, magyar nemzetiségi országgyűlési képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Elnöke, Baci Zsuzsanna alelnökasszony, Magyar Janez Lendva Község polgármestere, Varga Edit, Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökasszonya, Soós Mihály, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója, Ladislav Bači, testvértelepülésünk, Zsitkóc előljárója  és Göncz László történész, aki előadást is tartott az ünnepen a történelem Trianonhoz és a helyhez kötődő eseményeiről.   

Szép, elmélyült megemlékezés volt az ÖSSZETARTOZÁS jegyében!

2020. május

Amikor a falu búcsúja online lett megtartva...

Sajnos a Hetés Vendégül Lát programjai elmaradtak, így a Falu búcsúja is. Azt gondoltuk, hogy ez így nem járja, túl régóta be vagyunk zárva, ezért készítettünk emléklapot a búcsúra. 
Megkértünk a plébános urat, Lendvai Zoltánt, hogy legyen kedves kijönni a kápolnába, áldja meg az emléklapokat, és süttettünk kemencében perecet, amit a búcsú napja előtt, elvittünk a házakhoz, szigorúan maszkban és kesztyűben. 

Mindenki nagyon örült a gesztusnak és a friss hetési perecnek, hiszen érezhetik a családok, hogy nincs senki magára hagyva nehéz, embert próbáló helyzetben sem. 

Az Emléklap szentelése

Az emléklapon a Bödeházi kápolna oltárképe van, mely Urunk mennybemenetelét ábrázolja. 

A szentelést videóra vettük, itt megtekinthető:

https://www.facebook.com/607324925994594/videos/852258485264532 

2020. április

Járvány és a nyúl...

A járványhelyzet ellenére a Húsvét nem maradt el Bödeházán. Denis és Klaudija Szlovénia helyett itt töltötték hétköznapjaikat, és meglepték a falut a nyulakkal és a hetési mintás tojásokkal. 

A járványban a legrosszabb a bizonytalanság, ezért folyamatosan kommunikálunk a zárt Facebook csoportban, de olyan jó a lakóktól ilyen gesztusokat kapni, mert azt mutatja, hogy az élet nem áll meg, s a húsvéti nyuszi is idetalál hozzánk. 

Már csak azt nem tudjuk, hogy sikerül-e megtartanunk a Hetés Vendégül lát gasztronómiai vásárt a jövő hónapban. Mi mindenesetre tervezzük, aztán meglátjuk...

2020. március

... s jött a Covid-19 járvány ... 

...már nagyon terveztük, hogy készülünk közösen a húsvétra, de aztán a terveinket elsöpörte a járványhelyzet. 

A falu lakóinak maszkot osztottunk, és folyamatosan kommunikáltunk velük. Ekkor lett egy zárt Facebook csoportja a falunak, ahol a lakóink, családjai, és az itt lévő házak tulajdonosai, illetve elszármazottak veszünk részt. 

A járványhelyzet s sok rossz mellett jót is hozott. A megnyitott csatornákon lévő kommunikáció, a bezártság, a falunkat egymás felé is fordította. S bár külön házakban, de együtt voltunk a márciusi napokban is. 

2020. február 29. - Fánksütés 

Fánksütés és farsangi szokások Bödeházán

Második levelünkben beszámoltunk a Zalai Falvakért Egyesület HOUSES - Tájházak projektjéről, és volt egy mellékletünk is, melyben Káldiné Zsálek Vali, településünk lakója írta le a farsangi szokásokat. 
A hónap végén pedig felkészültünk a fánksütésre. Egy szlovén és egy magyar recept alapján készültek el a fánkok, és mindenki elmondta, hogy készíti ő a fánkot, a nagymamák és nagypapák elhozták az unokákat is. S nagyon jól éreztük magunkat a rendezvényünkön. Ünnepeltünk szülinapot is, és a következő szám mellékleteként a recepteket elküldjük közösségünk azon tagjainak is, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen. 

2020. február 1. - Találkozik Bödeháza

Közös beszélgetések a falunk lakóival

2020. február 1-én találkoztunk a falu kulturotthonában, hogy elkezdődjön egy párbeszéd a falu lakói között. Kíváncsiak voltunk mit szeretnénk, MI együtt. Hiszen a falu 2020-as költségvetésének a tervezése zajlik, s fontos tudni, hogy mire van szükségünk. 

A délután jó hangulatban telt, s nagyon jól éreztük magunkat. Már decemberben megbeszéltük, hogy havi hírlevélben tájékoztatjuk a lakosságot, hogy mi történik településünkön, s sokan felajánlották önkéntes tevékenységüket is a település programjainak segítéséhez. 

Nagyon jó csapat alakul... A képeken mi beszélgetés közben és a második legifjabb a faluból... és a legidősebb a 88 éves Margit néni akit megköszöntöttünk a születésnapján! 


2020. január - Interreg - Houses

Tájegységünk és Bödeháza újabb lehetősége a Zalai Falvakért Egyesülettel

2020. január 31-én Bödeházán a a szlovén-magyar határon található Hetés Barátság Parkban találkoztak azok a projektpartnerek, akik az idén 30 éves Zala Falvakért Egyesület partnereiként nyertes pályázatot adtak be az Egyesület Houses - Tájházak Útján lévő pályázatára, melynek célja tájházak, tájegységek és hotelek közötti együttműködések kialakítása, turisztikai csomag létrehozása. 

A határról Gáborjánházára érkeztek és az ottani Hetési Értékek Házában nézték meg a gyűjtött népi tárgyakat, és bögréjükbe a sparhelten főtt teát is kaptak a nosztalgikus élményhez, majd Zalaszombatfán folytatódott az esemény, ahol fumut kóstoltunk, és az ottani Szőttes múzeumban zártuk a napot!

A találkozón a Zalai Falvakért Egyesület, a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület, Bödeháza, Gáborjánháza és Zalaszombatfa, Lendvajakabfa polgármesterei, és a kehidakustányi másik nyertes delegációja kezdte meg közös munkáját a projekt, a hetési értékek megismerésével, a Thermal Hotel Balance**** Lenti bemutatkozásával és az értékesítési szempontok megismerésével. 


2019. december - Koccintás és túra

... a szlovén - magyar határon

Minden évben 2004-től a határon (Szlovénia-Magyarország) a két szomszédes település - Bödeháza és Zsitkóc megtartja az évzáró és újévköszöntő barátságos rendezvényét. Pár éve már nem csak út van a határon átvezetően, hanem egy Park is. A Hetés Barátság Park. Ebben az évben is túrát szerveztünk Zsitkócról, amely felmegy a riganyóci kilátóhoz és a magyar-szlovén határsávon jöttünk le a parkba, ahol már vártak minket, akik nem tudtak velünk jönni túrázni. A 425-ös határkőnél... Az idén 10.00-kor kezdtük a parkban a fűtést és 11.30-kor indulunk Zsitkócról. A Koccintáson több, mint 400-an voltak jelen, és az elöljárók köszöntötték az új évet sok örömet kívánva mindenkinek. Volt aki Innsbruckból jött haza, voltak Lichtensteinből is, és ígérték jönnek jövőre is. Köszönjük Vigh László miniszteri biztosnak, a magyar térség országgyűlési képviselőjének, Marjan Kardinar Dobronak polgármesterének, Magyar Janez Lendva polgármesterének, Varga Edit DMÖNK elnökasszonyának, a hetési polgármestereknek - Pantó László Gáborjánháza polgármesterének, Szabó Zoltán Zalaszombatfa polgármesterének, Horváth László Lenti polgármesterének, Horváth Zoltán Tófej polgármesterének, Könyves Gábor Söjtör polgármesterének hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. A hetési települések csapatai és a Road Wanderers Túra Chopper Motoros Club Egyesület a Lenti Mocorgó Egyesület, a Turistično društvo Palinka Čentiba kerékpárosai is és még sokan, akit itt nem tudunk felsorolni de mindenkinek hálásak vagyunk, hogy jött és emelte a rendezvény színvonalát. Jó volt együtt. Tavaly bevált, hogy a környezetünk védelmében saját bögrét hoztatok. Az idén is hoztátok. Nagyon szépen köszönjük, hogy velünk vigyáztok a csodaszép környezetünkre. A szervezők csapatai segítették a rendezvényt. Mindenkinek köszönjük munkáját, segítségét! Bedő Andrea Bödeháza polgármestere és Baci László Zsitkóc HK elnöke

2019. december - Közmeghallgatás

...az Advent jegyében

Ünnepre készülve Bödeházán ...
Ünnepre készülve Bödeházán ...

2019. december 8-án, adventvasárnap tartotta közmeghallgatását a nemrégiben megalakult képviselőtestület. 

A hivatalos rész után a hangulatot az Advent határozta meg, s egy jó beszélgetés ezek után. 

Az Adventi koszorún a következő gyertyát Végi Csaba esperes gyújtotta meg, az adventi énekekkel pedig a a lenti Nefelejcs Dalkör örvendeztette meg a jelenlévőket, sőt közös éneklés is volt. Dr. Zsálek Judit Radnóti Miklós Nem tudhatom... című versét szavalta el, jelképezve mindannyiunk e tájhoz kötődését. Köszönjük szépen mindannyiuk közreműködését. 

Nagyon kellemes délután volt, s tervezzük ezután havonta találkozunk.